25.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja, 2024.

Gebrüder Weiss na otoke dostavlja ekološki prihvatljivim električnim triciklima

Logistička tvrtka usmjerena je na održivi prijevoz na Rabu i Lošinju, a krajnjim kupcima u gradu paketi se dostavljaju u električnim kombijima

Dostava paketa na hrvatske otoke uvelike je otežana jer su mjesta malena, a ulice uske. Stoga Gebrüder Weiss svojim kupcima nudi posebno ekološki prihvatljivo prijevozno rješenje: logističar koristi električna vozila na tri kotača za isporuku privatnim kućanstvima i tvrtkama na otocima Rabu i Lošinju. Vozila su opremljena tihim, snažnim elektromotorom i idealna su za dostave u malim mjestima, turističkim i nacionalnim parkovima, posebno tijekom turističke sezone. Vozilo može prevoziti pošiljke ukupne težine do 500 kilograma i prijeći 50 kilometara dnevno s jednim punjenjem baterije.

“Važno je očuvati otočnu autentičnost i jedinstvenost. Današnji svijet nudi alternative, a odabirom upravo njih, pružamo podršku otočnim oazama u zadržavanju njihovog izvornog karaktera. Time se čuva prirodna ljepota, kulturno nasljeđe i posebnost otoka za sadašnje i buduće generacije. Naši klijenti robu naručuju online i isporučuje im se na ekološki prihvatljiv način”, kaže Barbara Bujačić, direktorica tvrtke Gebrüder Weiss Hrvatska.

Električni prijevoz u urbanim sredinama
Uz e-tricikle, Gebrüder Weiss u Hrvatskoj od nedavno koristi i električne kombije za dostavu krajnjim kupcima u urbanim sredinama. Bilo da se radi o namještaju, perilicama rublja ili rashladnim uređajima i opremi za fitness, Gebrüder Weiss isporučuje točno tamo gdje kupcima treba. Doseg vozila je 170 kilometara s jednim punjenjem baterije, što omogućuje do 35 klimatski neutralnih isporuka dnevno jednim vozilom. E-kombiji idealni su za smanjenje prometne buke u gradskom prijevozu zahvaljujući tihom elektromotoru. Baterije vozila pune se putem vlastitog fotonaponskog sustava tvrtke, koji je od nedavno pušten u pogon na glavnoj lokaciji tvrtke u blizini Zagreba. Sustav instaliran na krovu logističkog objekta ima ukupnu vršnu izlaznu snagu od 500.000 kWh godišnje. Očekuje se impresivna ušteda u prvoj godini od 107 t CO2.

Tim održivim mjerama u Hrvatskoj Gebrüder Weiss poduzima daljnji korak na putu prema ciljanoj klimatskoj neutralnosti do 2030. Tvrtka već nekoliko godina ulaže u alternativne pogone u prijevozu teškog tereta i razvija rješenja s niskom razinom emisije do odredišta. Na primjer, električni kamion koristi se za lokalni prijevoz na širem području Beča, a krajnjim kupcima u Austriji dostavlja se električnim vozilima. Osim toga, jedan od prvih kamiona na vodik (H2) na svijetu u stalnoj je uporabi u Švicarskoj od siječnja 2021. Osim toga, uvođenje daljnjih H2 i električnih kamiona u Njemačkoj planirano je za 2023.

Povezani članci

Najnovije objave

Kuehne+Nagel izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju

Švicarska grupacija Kuehne+Nagel izvijestila je o padu svoje operativne dobiti u drugom tromjesečju od 23%, što je iznad očekivanja, navodeći da je spremna za...