25.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja, 2024.

Rusija i Kina pripremaju teren za kontejnerski promet na arktičkoj ruti

Ruska državna agencija za nuklearnu energiju Rosatom objavila je da je s kineskom brodarskom tvrtkom dogovorila suradnju na uspostavi linije za kontejnerski prijevoz tereta u arktičkom pojasu tijekom cijele godine.

Dogovor s kineskom tvrtkom Hainan Yangpu Newnew Shipping predviđa uspostavu zajedničke tvrtke za projektiranje i gradnju kontejnerskih brodova i zajednički rad brodske linije, izvijestili su iz Rosatoma.

Memorandum o razumijevanju potpisan je na godišnjem gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Posebni predstavnik Rosatoma za razvoj Arktika Vladimir Panov rekao je da ovogodišnji plan predviđa 12 putovanja, dodajući da se tvrtke nadaju da će u konačnici godišnje otpremati do 50 milijuna tona tereta.

“Naš je glavni zadatak izgraditi do pet brodova arktičke klase, što će tvrtki omogućiti da bude operativna na sjevernom morskom putu tijekom cijele godine”, rekao je Panov.

Rosatom je prošle godine s DP Worldom iz Dubaija uspostavio zajedničku tvrtku za razvoj kontejnerskog prijevoza preko Arktika, rutom koja se otvara za promet zbog otapanja leda u uvjetima globalnog zatopljenja.

Lani ruska Rosatom je prevezao više od dva milijuna tona tereta u tranzitu, što je “rekordna” količina, rekao je Panov.

“Ove godine surađujemo s brodarima i možemo govoriti o novom rekordu. Planiramo prevesti do tri milijuna tona tereta”, rekao je Panov.

Izvršni direktor i predsjednik DP Worlda Sultan Ahmed bin Sulayem rekao je da je sjeverna morska ruta važna prekretnica za brodarstvo budući da problemi u opskrbnim lancima i geopolitička nestabilnost pokazuju da su potrebne alternative tradicionalnim brodskim rutama.

“Ali ne možete prodati nešto što nemate”, napomenuo je bin Sulayem.

Povezani članci

Najnovije objave

Kuehne+Nagel izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju

Švicarska grupacija Kuehne+Nagel izvijestila je o padu svoje operativne dobiti u drugom tromjesečju od 23%, što je iznad očekivanja, navodeći da je spremna za...