25.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja, 2024.

Ključ uspjeha lanaca opskrbe su nove tehnologije i kvalitetna radna snaga

Ključ uspjeha lanaca opskrbe je sposobnost brze prilagodbe, uvođenje novih tehnologija, kvalitetna radna snaga te primjena održivih praksi u poslovanju, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu “Logističko – distributivni izazovi u opskrbnom lancu” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Direktorica Sektora za trgovinu HGK Maja Bogović je kazala kako uspješnost svakog trgovačkog društva uvelike ovisi o efikasnosti njegovog distributivnog – logističkog lanca koji je u zadnje vrijeme doživio niz promjena.

“Dobava roba s Dalekog istoka doživjela je promjenu ruta što je za posljedicu imalo i još uvijek ima kašnjenja brodova, ali i oscilacije cijena prijevoza, dok su kraći logistički lanci pod velikim pritiskom zbog nedostatka kvalificirane radne snage”, istaknula je.

Maja Bogović, direktorica Sektora za trgovinu HGK; Izvor: HGK

Iznijela je i podatke iz ankete o radnoj snazi koju je HGK provela među svojim članicama i koji su pokazali da su izazovi u pronalasku kvalificirane radne snage u logističko-opskrbnom lancu jedan od najvećih problema. Naime, 45 posto anketiranih tvrtki smatra da su zanimanja iz područja logistike i distribucije deficitarna.

U anketi koju je ispunilo 176 tvrtki, od kojih je gotovo polovica iz sektora trgovine, jedna od pet tvrtki izjavila je da očekuje da će u sljedeće dvije godine najveća potražnja biti upravo za zanimanjima u području logistike i distribucije.

Nedostatak radne snage, kako je istaknuto na okruglom stolu, industrija sve više nadomješćuje robotizacijom i automatizacijom.

Automatizacijom do ušteda

Suosnivač tvrtke Gideon Brothers Kruno Stražanac je kazao kako pojedini procesi u logističko-distributivnim centrima, odnosno samom skladišnom poslovanju još uvijek nisu automatizirani, do njih nije došla fleksibilna industrijska automatizacija, što uzrokuje visoke operativne troškove.

Kruno Stražanac, direktor uspjeha klijenata i suosnivač tvrtke Gideon Brothers; Izvor: HGK

Primjenom robotike, odnosno integracijom fleksibilne automatizacije, kako je naveo, moguće je postići jako veliko snižavanje operativnih troškova, a samim time povećati produktivnost i učinkovitost poslovanja.

Na taj se način do neke mjere može riješiti nedostatak radne snage, jer radnici i roboti moraju raditi zajedno kako bi povećali ukupnu učinkovitost, rekao je.

“Roboti preuzimaju teške i fizički jako zahtjevne poslove, dok radnici preuzimaju nadziranje i upravljanje rada flotom robota što dovodi do zajedničke sinergije koja rezultira manjim brojem pogrešaka, manjim brojem ozljeda na radu, većim zadovoljstvom radnika i puno većom produktivnošću i učinkovitošću i puno većom mogućnošću planiranja budućeg poslovanja”, istaknuo je Stražanac.

Vooditelj logistike u Orbico Supply Hrvatska Marko Popović je kazao kako su izgradnjom novog logističkog-distributivnog centra u Gornjoj Zdenčini proširili logističke kapacitete za 43.500 četvornih metara, odnosno 63.000 paletnih mjesta raspoloživih za usluge distribucije ili ugovorne logistike.

Marko Popović, voditelj logistike iz Orbica; Izvor: HGK

Dodatni skladišni kapaciteti, implementacija novih i unaprijeđenih tehničko-tehnološkim rješenja, kontinuirana edukacija logističkih djelatnika kao i dodatno zapošljavanje, kako je rekao, rezultiraju dizanjem kvalitete i konkurentnosti.

Na skupu je istaknuta i važnost sinergije obrazovanja i gospodarstva.

Obrazovanje u logistici, kako je rečeno, sve više se usmjerava na stvaranje vještina koje će omogućiti budućim radnicima prilagodbu i integraciju s robotiziranim sustavima.

Odabir srednje škole, kako je kazala, ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko Sonja Stipanović, treba biti vođen mogućnostima zapošljavanja i osamostaljivanja mladih.

Važno je nuditi zanimanja koja su tražena na tržištu rada, povezujući obrazovne institucije s potrebama poslodavaca, istaknula je.

Izvor: HGK

Povezani članci

Najnovije objave

Kuehne+Nagel izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju

Švicarska grupacija Kuehne+Nagel izvijestila je o padu svoje operativne dobiti u drugom tromjesečju od 23%, što je iznad očekivanja, navodeći da je spremna za...