12.8 C
Zagreb
Subota, 13. travnja, 2024.

Njemački unutarnji plovni putevi bilježe najnižu razinu prijevoza tereta od 1990.

Prema izvješću, prošle godine je prevezeno samo 172 milijuna tona tereta, što predstavlja pad od 5,9 posto u odnosu na 2022. godinu

U ponedjeljak je Njemački savezni zavod za statistiku Destatis objavio zabrinjavajuće podatke o prijevozu tereta unutarnjim plovnim putevima u 2023. godini. Prema izvješću, prošle godine je prevezeno samo 172 milijuna tona tereta, što predstavlja pad od 5,9 posto u odnosu na 2022. godinu. Ovi brojevi označavaju najnižu razinu prijevoza tereta od ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

Destatis ističe da ovaj dramatičan pad odražava općenitu slabu gospodarsku aktivnost u zemlji. Najveći udio u prevezenom teretu činili su proizvodi naftni derivati, željezna ruda, kamen i zemlja, a iako je prijevoz naftnih derivata blago porastao za 3,1 posto, ugljen je zabilježio oštar pad od 27,9 posto.

Rastresita i tekuća dobra za široku potrošnju dominirala su u strukturi prevezenog tereta, s udjelima od 56,6 i 27,3 posto. Kontejnerski prijevoz zauzeo je udio od 9,4 posto.

Podaci također pokazuju da je obujam tereta u unutarnjem prijevozu smanjen za 4,8 posto, dok je prekogranični promet pao za 7,3 posto. Izlazne pošiljke pale su za 4 posto, dok su ulazne pošiljke zabilježile pad od 9 posto.

Ovi statistički podaci ukazuju na ozbiljne izazove s kojima se suočava njemački sektor unutarnjeg plovnog transporta. Slab gospodarski rast i promjene u strukturi industrije vjerojatno će zahtijevati daljnje analize i potencijalne intervencije kako bi se ojačala konkurentnost ovog sektora i potaknuo njegov oporavak.

Povezani članci

Najnovije objave

MAN predstavio novu generaciju kamiona za održivi teretni prijevoz

Riječ je o kamionu na vodikov pogon, koji predstavlja korak naprijed u dekarbonizaciji cestovnog teretnog prometa U traganju za održivijim rješenjima u prijevozu tereta, tvrtka...