25.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja, 2024.

Zagrebački FER okrunjen svjetskim priznanjem za projekt autonomnog besposadnog broda

Ovogodišnji cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima. S najboljim rješenjem, Hrvatska se tako našla u svjetskom vrhu, a FER-ov tim prvi ispred elitnih fakulteta

Projekt tima s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) pobijedio je na uglednom međunarodnom natjecanju u robotici – MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge), koji se svake dvije godine održava u dalekom Abu Dhabiju. Ovogodišnji cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima. S najboljim rješenjem, Hrvatska se tako našla u svjetskom vrhu, a FER-ov tim prvi ispred elitnih fakulteta. Nagrada je i potvrda hrvatske izvrsnosti na globalnom polju. Najbolje rješenje ponudio je FER-ov tim mladih genijalaca koji se sastoji od stručnjaka Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja – LARICS i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije – LABUST, pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića. Tim predvođen dr. sc. Barbarom Arbanas Ferreirom za finale se borio protiv pedesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology.

Naš projekt uključuje suradnju bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka

“Ulazak u finale za nas je bio ogroman uspjeh, vjerovali smo u sebe i znali smo da u finalu možemo konkurirati predstavnicima s velikih istraživačkih institucija kao što su KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) i DTU (Technical University of Denmark). Na kraju je naš projekt, koji uključuje suradnju bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava, zasluženo odnio pobjedu. Ovo priznanje ogromna je čast i stavlja nas na sam vrh svjetskih istraživačkih institucija u području autonomne robotike”, naglasila je Arbanas Ferreira.

Ovo priznanje za FER je ogromnačast i stavlja ih na sam vrh svjetskih istraživačkih institucija u području autonomne robotike.

“Svi smo jako ponosni zbog ovog uspjeha! Kada smo saznali za ovo natjecanje i da je to prvi eksperiment takve vrste koji će uključivati suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju, znali smo da imamo pravi tim ljudi koji će odgovoriti, i to uspješno, na takav izazov. Priprema je trajala skoro dvije godine, ali nam je pokazala koliko možemo, a ovakva natjecanja i priznanja su potvrda da sve što razvijamo ima svoju primjenu. S obzirom na to da je dio tima Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja upravljao bespilotnom letjelicom, sada smo dokazali – nebo je granica!”, istaknuo je prof. Stjepan Bogdan.

Ovakva natjecanja i priznanja su potvrda da sve što razvijamo ima svoju primjenu

U Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije bave se primijenjenim istraživanjima i razvojem bespilotnih plovila (podvodnih i površinskih) te razvojem i inovacijama u području morskih tehnologija.

“Ono što nas je privuklo na ovo natjecanje je želja da dokažemo Koliko smo napredovali u našim istraživanjima, a smisao ovog natjecanja bio je prikazati kako sve što smo istraživali funkcionira u realnom okruženju. No, tu se ne zaustavljamo. Imamo velike planove za Hrvatsku vezano za istraživanje u području pomorske robotike. Trenutno se natječemo za istraživačka sredstva kako bi FER osnovao Centar izvrsnosti u području pomorske robotike i tehnologija – već smo dobili podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a nadamo se podršci i u drugoj fazi, koja će, ako bude uspješna, Hrvatsku još čvršće postaviti na svjetsku mapu izvrsnosti u području robotike”, istaknuo je prof. Nikola Mišković.

Imamo velike planove za Hrvatsku vezano za istraživanje u području pomorske robotike.

Ovaj rezultat povećava vidljivost i utjecaj FER-a na međunarodnoj razini, potvrđujući da u Hrvatskoj radimo velike stvari za cijeli svijet., poručio je dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Povezani članci

Najnovije objave

Kuehne+Nagel izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju

Švicarska grupacija Kuehne+Nagel izvijestila je o padu svoje operativne dobiti u drugom tromjesečju od 23%, što je iznad očekivanja, navodeći da je spremna za...