25.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja, 2024.

Dars dobio suglasnost za proširenje Štajerske autoceste do Ljubljane

Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike izdalo je Darsu okolišnu suglasnost za uređenje trećeg prometnog traka na štajerskoj autocesti između čvorova Domžale i Zadobrova.

Na ovoj prometno opterećenoj dionici Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS d.d.) planira prenamjenu parkirne trake u voznu, a radovi bi mogli početi 2025. godine, javlja Seebiz.eu.

Dars je planirao proširenje Štajerske autoceste još 2022. godine, ali je Agencija za okoliš Republike Slovenije odlučila da treba provesti procjenu utjecaja na okoliš i ishoditi okolišnu suglasnost. Dars je prošlog ljeta podnio odgovarajući zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša, klime i energetike.

Ministarstvo je sada odobrilo zahtjev. “Za namjeravani zahvat provedena je procjena utjecaja na okoliš na zemljištima navedenim u izjavi o suglasnosti za zaštitu okoliša, iz čega proizlazi da namjeravani zahvat nema značajnih štetnih utjecaja na okoliš”, stoji u priopćenju ministarstva, objavljenom na web stranici vlade.

Kako su u Darsu prošlog ljeta objasnili prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole, opseg radova koji će se morati obaviti za uspostavu treće trake iznimno je opsežan. One će se morati provoditi u vrijeme zatvaranja i posljedičnog djelomičnog ograničenja prometa, odnosno promet će se odvijati po dva privremeno sužena traka u jednom smjeru, dodaju.

Kako bi se osigurala maksimalna protočnost prometa, predviđeno je nekoliko faza radova, a radovi će se odvijati kroz dvije građevinske sezone.

U planu je kompletna obnova dotrajale kolničke konstrukcije, preuređenje parkirališne trake u treći prometni trak širine 3,5 metara te izgradnja parkirnih niša. Slijedom toga će se lokalno proširiti nasip trupa ceste. Za objekte premošćivanja predviđena su odgovarajuća proširenja i sanacija oštećenih dijelova.

Istočni dio čvora Sneberje u potpunosti će se rekonstruirati. Preuredit će se sustav odvodnje, cestovna rasvjeta, elektro i telekomunikacijske instalacije, kabelska kanalizacija, svjetlovodna kabelska mreža, zaštita postojećih vodoopskrbnih prijelaza, fekalna kanalizacija i plinovod.

Također će se unaprijediti promjenjiva signalizacija prometnih informacija i sustav hitnih poziva te uspostaviti sustav kontrole i upravljanja prometom. Oni će prilagoditi i nadograditi aktivnu protubučnu zaštitu. Preuredit će se prometna signalizacija i oprema uz povećanje razine preglednosti navođenja i povećanja razine sigurnosti prometa, rekli su u Darsu.

Povezani članci

Najnovije objave

Kuehne+Nagel izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju

Švicarska grupacija Kuehne+Nagel izvijestila je o padu svoje operativne dobiti u drugom tromjesečju od 23%, što je iznad očekivanja, navodeći da je spremna za...