25.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja, 2024.

Maersk otvorio svoje prvo skladište s niskim emisijama stakleničkih plinova u Danskoj

Prije manje od dvije godine Maersk je započeo građevinske radove za svoje prvo skladište s niskom emisijom stakleničkih plinova u Danskoj, smješteno u suhoj luci Taulov u Fredericiji. Objekt je početkom ovog tjedna službeno pušten u rad, okupivši Maerskove kupce, lokalne vlasti i partnere na simboličnoj ceremoniji rezanja vrpce i obilasku nove lokacije.

Ovo je postrojenje Maerskovo prvo skladište s niskim emisijama i postavlja nove međunarodne standarde za razvoj skladišta i logističkih objekata s niskim emisijama, u skladu s ambicijom tvrtke da postigne nultu neto emisiju CO2 do 2040. godine kroz svoje poslovanje. Također će igrati ključnu ulogu u Maerskovom logističkom tragu u Nordijskoj regiji, značajno poboljšavajući rukovanje teretom koji u regiju stiže cestom, morem i zrakom.

“Oživljavamo istinsko logističko središte smješteno točno u središtu regije Danskog trokuta. Ovo će biti novo gravitacijsko središte, s lakim pristupom glavnim infrastrukturnim elementima – lukama, željezničkoj i cestovnoj infrastrukturi, ali i našem zračnom čvorištu u Billundu – što ga čini savršenim i opipljivim primjerom integriranih logističkih rješenja koja su u srcu Maerskove strategije. Ali što je još važnije, ovaj pogon također izravno odgovara na potrebe naših kupaca, od kojih mnogi vode vlastite distribucijske centre i proizvodne pogone u tom području”, rekao je Birna Ödefors, Generalni direktor nordijskog područja u Maersku.

Foto: Maersk

Skladište je zajednički projekt Maerska i suhe luke Taulov, vlasnika zemljišta, a izgrađeno je prema standardima BREEAM Excellent s nultim izravnim emisijama iz poslovanja.

“Velika je čast održati inauguraciju Maerskovog novog skladišta u suhoj luci Taulov. Maersk je uvidio vrijednost u lociranju svog skladišnog pogona ovdje, u multimodalnom transportnom čvorištu Danske. Naša dobra suradnja sada je ušla u novu fazu i veselimo se njenom nastavku”, naglasio je Rune D. Rasmussen, glavni izvršni direktor tvrtke ADP A/S, operatera luke Fredericia i suhe luke Taulov (u JV partnerstvu s PFA Pension).

Novi objekt udovoljava visokim ekološkim standardima. Sva unutarnja i vanjska oprema u skladištu je elektrificirana, solarni paneli postavljeni na cijelom krovu, a višak proizvedene obnovljive energije prenosi se u mrežu. Kamioni na baterije koristit će se za sve operacije manevriranja, a stanice za vodik planiraju se unutar 150 metara od lokacije.

Povezani članci

Najnovije objave

Kuehne+Nagel izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju

Švicarska grupacija Kuehne+Nagel izvijestila je o padu svoje operativne dobiti u drugom tromjesečju od 23%, što je iznad očekivanja, navodeći da je spremna za...