25.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja, 2024.

Tijekom 2023. portfelj Accolade grupe dosegnuo je novu prekretnicu

Accolade je ugovorio zakup prostora koji obuhvaća površinu od 555.000 m2, a prihode od zakupa povećao je za 26%, dosegnuvši iznos od 148 milijuna eura tijekom prošle godine

Godišnji rezultati Accolade grupe, istaknutog europskog aktera na području pripreme i dugoročnog zakupa industrijskih objekata, bilježe ohrabrujući rast u tom sektoru. Unatoč zabilježenom općem smanjenju građevinske aktivnosti na tržištu, ukupni obujam zakupnika Grupe zahvaljujući pregovorima ostao je, u usporedbi s 2022. godinom, nepromijenjen.

Temeljem tih pregovora Accolade je ugovorio zakup prostora koji obuhvaća površinu od 555.000 m2, a prihode od zakupa povećao je za 26%, dosegnuvši iznos od 148 milijuna eura tijekom prošle godine. Ekspanzijom na hrvatsko tržište 2023. godine Accolade je time proširio svoje poslovanje na sedmu zemlju u Europi.

“Rezultati Accolade grupe u suštini prate opće ekonomsko kretanje. S jedne strane bilježimo pad u apsolutnim brojevima, a s druge interes i potražnju za izuzetno velikim projektima. Uostalom to potvrđuju parkovi Ostrov North površine od 120.000 m2 i Cheb East s njegovih 60.000 m2. Mogao bih iznijeti i nekoliko drugih primjera, međutim ovo nije bilo uobičajeno ranije”, objasnio je Milan Kratina, izvršni direktor Accolade grupe. Kratina je također iznio i to da Grupa trenutno investira u građevinske projekte na otprilike 745.000 m2 te da većina tih projekata ima unaprijed dogovorene zakupnike. No, uzimajući u obzir njihovu kompleksnost, njihova će izgradnja biti nastavljena i ove godine.

FOTO: Milan Kratina, član Uprave
FOTO: Milan Kratina, član Uprave

Ukupna zakupljena površina povezana s novim ugovorima usporediva je s onom iz 2022. godine, što se dijelom može pripisati i pregovorima s postojećim zakupnicima.

“Tijekom 2023. primijetili smo značajan porast broja zakupnika iz industrijskog sektora, što opet ukazuje na napredak Europe u postizanju samoodrživosti. Primjećujemo očitu transformaciju industrije, bez obzira govorimo li o automobilskom, inženjerskom ili opće proizvodnom sektoru koji održava stabilnu potražnju i teži rastu u Europi. I mi posljedično širimo našu mrežu industrijskih parkova”, istaknuo je Kratina i naglasio da Grupa trenutno surađuje s otprilike 180 zakupnika iz Europe.

Centar za robotiku i širenje na strana tržišta
Što se tiče češkog portfelja, proizvodni sektor je u porastu i trenutno čini 45% udjela, e-trgovina 40%, a logistika preostalih 15%. Na razini Europe, raspodjela ovih segmenta je nešto drukčija i uglavnom je ravnomjerno svedena na trećine. Promatrano iz europske perspektive, poljski projekti s 1,5 milijuna kvadratnih metara zakupljene površine čine najveći udio u portfelju Accolade grupe, a češki ih prate u stopu.

“Prošle smo godine u Češkoj ostvarili veliki uspjeh, poglavito ako se osvrnemo na nove zakupnike s kojima smo potpisali dugoročne ugovore. U kontekstu rata u Ukrajini, poslovni subjekti odlučili su se za Češku Republiku koja je mnogima privlačan izbor zbog udaljenosti od ratnih zona”, dodao je Kratina. Značajniji projekti uključivali su osiguranje prostora za zakupnike poput ZF-a, Wackera, Goodyeara i Wittea.

Accolade upravlja vrijednim projektima diljem Njemačke, Španjolske, Nizozemske i Slovačke, čija površina obuhvaća više stotina kvadratnih metara. Prepoznavši potencijal industrijskih lokacija južno od Zagreba, koje obuhvaćaju 50.000 m2 i čekaju izgradnju, Grupa je nedavno proširila svoje poslovanje i na Hrvatsku. Uz to, Grupa razmatra i neke druge lokacije koje su prikladne za razvoj industrijskih zona.

Zeleni projekti i financiranje
Accolade grupa prošle je godine uspješno refinancirala ili odobrila nekoliko visokovrijednih kredita za građevinske projekte, čija je vrijednost iznosila gotovo 400 milijuna eura. Ti su krediti, između ostalog, bili upotrijebljeni za financiranje novog Cheb East parka čiju će površinu od preko 60.000 m2 zauzeti američki proizvođač guma Goodyear te za izgradnju velikog objekta u Chebu namijenjenog globalnom modnom lancu.

“Jasno je da banke pokazuju stvaran interes za financiranje sličnih projekata, što nam dodatno potvrđuje da su moderna i održiva industrijska postrojenja ključna za uspjeh. Obje spomenute financijske suglasnosti temelje se na EU taksonomiji i usklađene su s ESG načelima. Bez imalo susprezanja možemo zaključiti da su ove zgrade među najzelenijim industrijskim kompleksima na svijetu”, izjavio je Tomáš Procházka, direktor financija Accolade grupe i dodao da se jedan od projekata već može pohvaliti takvim statusom.
Park Cheb South iznajmljen AUTODOC-u, njemačkom internetskom trgovcu automobilskih dijelova, ocjenjen je s “izvanredno”, odnosno postigao je rezultat od vrlo visokih 94,2 posto prema prestižnom BREEAM New Construction globalno priznatom sustavu za održivost. Moderan industrijski kompleks u Chebskom Panattoni parku tako je postao najzeleniji kompleks te vrste na svijetu.

Objekt u Chebu šesta je u nizu zgrada iz Accoladeovog portfelja koja je ponijela ocjenu “izvanredno”. Osim dvije zgrade u parku Cheb South (zakupnik druge zgrade je Kaufland eCommerce Fulfillment), industrijski parkovi Stříbro i Kojetín koji zauzimaju površinu od 187.000 m2, također imaju certifikat “izvanredno”. Industrijski parkovi Szczecin i Konin u Poljskoj također imaju najvišu ocjenu, a ukupna površina Accoladeovih projekata s BREEAM certifikatom iznosi gotovo 2,5 milijuna m2.

Povezani članci

Najnovije objave

Kuehne+Nagel izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju

Švicarska grupacija Kuehne+Nagel izvijestila je o padu svoje operativne dobiti u drugom tromjesečju od 23%, što je iznad očekivanja, navodeći da je spremna za...