11.4 C
Zagreb
Subota, 13. travnja, 2024.

Renault i Volvo dovršili planove za razvoj potpuno električnih kombija

Flexis SAS imat će sjedište u Francuskoj i bit će podržan zajedničkim ulaganjem Renaulta i Volva od 420 milijuna eura u sljedeće tri godine

Francuski proizvođač automobila Renault Group i švedski proizvođač gospodarskih vozila Volvo Group konačno su dovršili svoje planove za razvoj nove generacije potpuno električnih kombija.

Zajedničko ulaganje, nazvano Flexis SAS, prvi put je najavljeno u listopadu 2023. godine, a sada je osiguralo potrebna regulatorna odobrenja za službeni početak rada. Ova inicijativa naglašava sve veći fokus na dekarbonizaciju i učinkovitost u urbanim područjima.

Flexis SAS imat će sjedište u Francuskoj i bit će podržan zajedničkim ulaganjem Renaulta i Volva od 420 milijuna eura u sljedeće tri godine. Osim toga, brodarski div CMA CGM izrazio je interes za strateško ulaganje do 120 milijuna eura, što dodatno potvrđuje važnost ovog projekta.

Nova generacija električnih kombija bit će izgrađena na platformi skateboarda, pružajući fleksibilnost za različite tipove karoserije po konkurentnoj cijeni. Kupci će imati izbor opcija baterije radi optimizacije nosivosti, a kombiji će biti opremljeni električnim sustavom od 800 volti za brzo punjenje.

Jedna od ključnih značajki ovih električnih kombija bit će softverski definirana arhitektura vozila (SDV). Ova tehnologija omogućit će napredne mogućnosti praćenja, što će operaterima voznih parkova omogućiti maksimiziranje njihovog poslovnog učinka. Renault i Volvo tvrde da to može dovesti do značajnog smanjenja globalnih operativnih troškova za 30 %.

Ovo zajedničko ulaganje koristi stručnost obiju tvrtki. Renault donosi svoje bogato iskustvo u razvoju i proizvodnji električnih platformi u velikim razmjerima, dok Volvo doprinosi svojom snažnom bazom kupaca u logistici, globalnom servisnom mrežom i dokazanim rezultatima u uslugama neprekidnog rada i produktivnosti.

Ova suradnja nadograđuje se na više od 35 godina dugog partnerstva između Volva i Renaulta na lakim gospodarskim vozilima, što se najviše vidi u zajedničkoj distribuciji modela Renault Master i Trafic.

Povezani članci

Najnovije objave

MAN predstavio novu generaciju kamiona za održivi teretni prijevoz

Riječ je o kamionu na vodikov pogon, koji predstavlja korak naprijed u dekarbonizaciji cestovnog teretnog prometa U traganju za održivijim rješenjima u prijevozu tereta, tvrtka...