14.1 C
Zagreb
Petak, 23. veljače, 2024.

Gebrüder Weiss bio je domaćin generalne probe za analognu misiju na Mars

Svojom stručnošću u prijevozu i logistici Gebrüder Weiss već drugi put pruža podršku Austrijskom svemirskom forumu

Kao službeni logistički partner Austrijskog svemirskog foruma (OeWF), Gebrüder Weiss je od 26. do 28. siječnja svoju lokaciju u Maria-Lanzendorf pretvorio u test-mjesto za analognu misiju na Mars AMADEE-24. Istraživački tim i analogni astronauti iz Austrijskog svemirskog foruma organizirali su detaljnu generalnu probu s opremom i znanstvenim pokusima za misiju. U nedjelju, 27. siječnja, tijekom posebnog događaja s otvorenim vratima za sve posjetitelje, zaposlenici društva i njihove obitelji mogli su vidjeti kako znanost, putovanje svemirom i budućnost mobilnosti postaju živi.

“Svojom stručnošću u prijevozu i logistici već drugi put pružamo podršku Austrijskom svemirskom forumu. Smatramo da je važno sudjelovati u oblikovanju budućnosti mobilnosti i također našim zaposlenicima omogućiti da je također iskuse izbliza. Kao najstarije društvo za prijevoz i logistiku na svijetu, smatramo da je to naša obveza”, rekao je Jürgen Bauer, član uprave društva Gebrüder Weiss.

AMADEE-24 je do sada najsloženija analogna misija na Mars. Austrijski svemirski forum je na generalnoj probi proveo ispitivanje sposobnosti astronautâ i opreme za uvjete jednomjesečne misije u potpunoj izolaciji. Prošlog su vikenda posjetitelji mogli uživati u iskustvu uživo: od promatranja znanstvenikâ u radu do opažanja poteškoća prilikom oblačenja svemirskog odijela, kao i složenosti mehanizma austronautskog sata koji mora izdržati ekstremne uvjete u svemiru.

Suradnici AMADEE-24 s lijeva na desno: Andreas Bentele (voditelj marketinga Fortis Watches AG), Gernot Grömer (direktor Austrijskog svemirskog foruma), Jürgen Bauer (član upravnog odbora Gebrüder Weiss) i Frank Haas (voditelj korporativne marketing strategije i komunikacija u Gebrüder Weiss). (Izvor: OeWF / vog.foto)

“Ova nam je generalna proba vrlo važna. Ona će nam pokazati gdje se sada nalazimo i što sve još moramo učiniti prije početka prave simulacije u Armeniji početkom ožujka. Veliki interes posjetitelja i podrška koju nam pruža Gebrüder Weiss pravi su vjetar u leđa za našu najsloženiju misiju dosad”, komentirao je AMADEE-24 Gernot Grömer, direktor Austrijskog svemirskog foruma.

Jednomjesečna simulacija boravka na Marsu održat će se u ožujku u pustinjskoj regiji u okolici Armaša, Armenija. Logistika ima važnu ulogu u provedbi projekta. Gebrüder Weiss će osjetljivu opremu prevesti s lokacije u Maria-Lanzendorf do Armenije, pažljivo pakirajući svemirska odijela, rovere i dronove, kao i upravljajući cijelim postupkom carinjenja i isporuke robe. Ova izazovna misija dobar je pokazatelj stručnosti logističkog društva u području posebnog prijevoza, kao i njegova bogatog poznavanja kavkaske regije. Gebrüder Weiss ima vlastite lokacije u Gruziji i Armeniji koje sa svojim bečkim kolegama blisko surađuju na misiji AMADEE-24.

Analogna astronautkinja Carmen Köhler bila je dostupna za fotografije i pitanja posjetitelja. (Izvor: OeWF / vog.foto)

“Za ovu smo pionirsku misiju okupili tim stručnjaka iz sve tri zemlje. Dva teretna kontejnera poslužit će kao svemirski brodovi koji će sigurno otputovati do mjesta misije i natrag”, kaže Franco Ravazzolo, voditelj odjela Projects & Break Bulk u Gebrüder Weissu.
Putovanje od Austrije preko Mađarske, Srbije, Bugarske, Turske i Gruzije do konačnog odredišta u armenskoj pustinji Armaš započinje već ovog tjedna. Za prijevoz natrag u svibnju također je zadužen Gebrüder Weiss. Informacije o analognoj misiji na Mars AMADEE-24 redovito ćemo objavljivati na kanalima društvenih mreža logističkog stručnjaka.

Povezani članci

Najnovije objave

METRANS Grupa preuzela hrvatsku tvrtku Adria rail

Adria Rail, kao hrvatska tvrtka koja se bavi vožnjom intermodalnih vlakova za, iz i kroz Hrvatsku, postala je 100% članica METRANS Grupe nakon što...