25.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja, 2024.

Hapag-Lloyd bilježi pad prihoda

Iako je tvrtka zabilježila rast obujma prijevoza od 0,5 %, dosegnuvši 11,9 milijuna TEU-a, ukupni prihodi su značajno opali, smanjujući se za 46,7 % na 19,4 milijarde dolara u usporedbi s 2022. godinom

Hapag-Lloyd, jedan od vodećih njemačkih prijevoznika kontejnerskog tereta, objavio je jučer preliminarne poslovne rezultate za 2023. godinu, ističući izazove koji su oblikovali prošlu godinu u industriji prijevoza tereta morem.

Iako je tvrtka zabilježila rast obujma prijevoza od 0,5 %, dosegnuvši 11,9 milijuna TEU-a, ukupni prihodi su značajno opali, smanjujući se za 46,7 % na 19,4 milijarde dolara u usporedbi s 2022. godinom. Ovi rezultati odražavaju ekonomsku napetost koju su osjetile brodske linije, posebno u kontekstu globalnih opskrbnih lanaca koji su se pokušavali oporaviti nakon izazova pandemije Covid-19.

Jedan od ključnih faktora koji su doprinijeli smanjenju prihoda bila je značajna redukcija prosječnih vozarina za Hapag-Lloyd. Prosječna vozarina pala je za 48 % na godišnjoj razini, dosegnuvši 1500 američkih dolara po TEU-u u 2023. godini, u usporedbi s 2863 američkih dolara u prethodnoj godini.

Analitičari tvrde da je normalizacija globalnih opskrbnih lanaca nakon pandemije Covid-19 odigrala ključnu ulogu u stvaranju nepovoljnih tržišnih uvjeta za tvrtke kao što je Hapag-Lloyd. Ovi uvjeti izazvali su pad prihoda i smanjenje zarade, s čime su se suočili brodari.

Unatoč izazovima, Hapag-Lloyd je najavio uspostavu dugoročne suradnje s danskim prijevoznikom Maersk, koja će započeti u veljači 2025. Ova suradnja ima za cilj poboljšati efikasnost i pouzdanost brodskih linija, nudeći korisnicima visoku razinu usluge i stabilnost u prekooceanskim prijevozima.

Peter Sundara Swamickannu, voditelj proizvoda za globalni prekooceanski teret u tvrtki Visy Global Logistics, u podcastu za Loadstar izrazio je optimizam glede ciljanog povećanja pouzdanosti rasporeda na 90 %, koje su najavili Maersk i Hapag-Lloyd. Nazvao je tu inicijativu “mjenjač igre” u industriji prijevoza tereta morem, ističući potrebu za stabilnim i pouzdanim uslugama u današnjem dinamičnom tržištu.

Dok se Hapag-Lloyd i druge brodske linije suočavaju s izazovima i prilagodbama, suradnje poput one s Maerskom ukazuju na nastojanja da se unaprijedi efikasnost i konkurentnost u globalnoj logističkoj industriji, nudeći korisnicima širom svijeta pouzdanost i kvalitetu usluge koju zaslužuju.

Povezani članci

Najnovije objave

Kuehne+Nagel izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju

Švicarska grupacija Kuehne+Nagel izvijestila je o padu svoje operativne dobiti u drugom tromjesečju od 23%, što je iznad očekivanja, navodeći da je spremna za...