14.1 C
Zagreb
Petak, 23. veljače, 2024.

Volvo novim kamionima pokazao svoju posvećenost dekarbonizaciji

Ovaj potez odražava predanost Volvo Grupe dekarbonizaciji koja se temelji na tri stupa – onom koji uključuje električna baterijska rješenja i električna rješenja s gorivnim ćelijama na vodik, kao i motore s unutarnjim izgaranjem koji rade na obnovljiva goriva

Volvo Trucks je predstavio potpuno novu platformu teških kamiona za tržište Sjeverne Amerike paralelno s novim asortimanom teških kamiona za Europu, Australiju i tržišta u Aziji i Africi.

Novi energetski učinkoviti modeli, uključujući kamione na električnu energiju i obnovljiva goriva, smanjit će emisije CO2 i približiti tvrtku cilju da do 2040. godine ima asortiman proizvoda s nultom emisijom.

“Ovo je hrabar potez – lansiramo nove kamione najbolje u klasi koji će postaviti mjerilo za energetsku učinkovitost i smanjenje emisija CO2 u cijeloj paleti proizvoda,”, kaže Roger Alm, predsjednik Volvo Trucks.

Ti kamioni dizajnirani da ubrzaju njihovo putovanje prema ambicioznom cilju nulte neto emisije do 2040., dodaje Alm, ali također nude i višu razinu sigurnosti, produktivnosti i radnog vremena za klijente.

Smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2
Tržište Sjeverne Amerike dobiva potpuno novu energetski učinkovitu platformu, koja smanjuje potrošnju goriva do 10 posto, a istovremeno značajno povećava razinu sigurnosti. Nova platforma bit će osnova za niz novih modela u nadolazećim godinama, koristeći široku paletu tvrtkinih tehnologija za električno i obnovljivo gorivo, kao i učinkovite motore s izgaranjem.

Prvi je predstavljen otpuno novi model Volvo VNL, koji zamjenjuje najprodavaniji kamion Volvo na sjevernoameričkom tržištu za prijevoz na duge relacije, a početak prodaje planiran je za kraj prvog kvartala 2024.

U Europi, Australiji, Aziji i Africi, Volvo lansira novi Volvo FH Aero – optimiziran za energetski učinkovit prijevoz teških tereta. Novi aerodinamični Volvo FH, koji smanjuje potrošnju energije i emisije CO2 do pet posto, dolazi s izborom pogonskih sustava uključujući električni, bioplin i dizel. Novi Volvo FH Aero bit će lansiran tržište po tržište tijekom 2024. i 2025. godine, s početkom prodaje u prvom kvartalu 2024. godine.

“Širok raspon kamiona koje lansiramo omogućit će našim kupcima diljem svijeta da smanje svoj CO2 otisak, bez obzira gdje se nalaze na svom putu održivosti. Opskrba zelenom energijom razlikuje se od tržišta do tržišta, stoga kao globalni proizvođač kamiona našim kupcima moramo ponuditi niz rješenja za dekarbonizaciju – od učinkovitih motora s izgaranjem koji također mogu raditi na obnovljiva goriva do električnih pogonskih sklopova, omogućujući prelazak na transporte bez fosila”, kaže Roger Alm.

Ovaj potez odražava predanost Volvo Grupe dekarbonizaciji koja se temelji na tri stupa – onom koji uključuje električna baterijska rješenja i električna rješenja s gorivnim ćelijama na vodik, kao i motore s unutarnjim izgaranjem koji rade na obnovljiva goriva.

Ovo veliko lansiranje također uključuje prvi model tvrtke razvijen samo s baterijskim električnim pogonskim sklopom, dizajniranim za gradski prijevoz.

Ukupno, električna ponuda Volvo Trucksa proširuje se sa šest na osam modela, pokrivajući velik dio transportnih potreba diljem svijeta.

Povezani članci

Najnovije objave

METRANS Grupa preuzela hrvatsku tvrtku Adria rail

Adria Rail, kao hrvatska tvrtka koja se bavi vožnjom intermodalnih vlakova za, iz i kroz Hrvatsku, postala je 100% članica METRANS Grupe nakon što...