7.1 C
Zagreb
Utorak, 28. studenoga, 2023.

Kontejnerski brodar Hapag-Lloyd doživio veliki pad neto dobiti

Hapag-Lloyd je doživio pad neto dobiti od 77 % u odnosu na prethodnu godinu.

Njemački kontejnerski brodar Hapag-Lloyd objavio je u četvrtak informaciju o tome da su ostvarili neto dobit od 3,2 milijarde eura za prvih devet mjeseci 2023., što je pad od 77 % u odnosu na prethodnu godinu.

U 2022. neto dobit bila je 13,8 milijardi eura, a tome je doprinijela i činjenica da je u tom trenutku pomorski transport postao zamjena za globalnu trgovinu.

Ove godine, globalno gospodarsko usporavanje dovelo je do oštrog pada vozarina, što je također naštetilo Hapag-Lloydovom konkurentu Maersku.

“Trenutno je sve pod pritiskom. Vozarine u nekim segmentima su na razini na kojoj ne možete profitabilno upravljati brodovima”, rekao je izvršni direktor Rolf Habben Jansen u intervjuu za Reuters.

Prognoze rasta su smanjenje, a zarada prije kamata i poreza procjenjuje se u rasponu između 2,2 i 3,1 milijardi eura, što je pad od 2 do 4 milijarde eura.

Glavni problem su geopolitički sukobi, inflatorni pritisci i visoke razine zaliha kupaca pa su tako, uslijed pada vozarina, bili primorani smanjiti usluge na ključnim globalnim rutama.

“Poduzimamo mjere za smanjenje kapaciteta kako bismo kontrolirali svoje troškove”, rekao je izvršni direktor Rolf Habben Jansen u intervjuu za Reuters.

Smanjenje osoblja, međutim, nije slučaj kao što je bio kod tvrtke Maersk, a u 2024. će inzistirati na višim cijenama prijevoza.

Povezani članci

Najnovije objave

Održivost u nabavi – trošak ili dodana vrijednost?

Pet ključnih razloga zašto bismo implementirali održivost u nabavi su: zahtjevi investitora i potrošača, zakonska regulativa, upravljanje rizikom, klimatske promjene i inovacije. Ovi razlozi...