12.8 C
Zagreb
Subota, 13. travnja, 2024.

Maersk se suočio s velikim padom neto dobiti

Nakon postizanja rekordne neto dobiti od 29,3 milijarde dolara u 2022. godini, neto dobit kompanije pala je na 3,9 milijardi dolara u 2023., što predstavlja smanjenje od čak 87 %

Kompanija A.P. Moller – Maersk, globalni lider u pomorskom transportu, suočila se sa značajnim izazovima u 2023. godini, što je rezultiralo padom neto dobiti u odnosu na prethodnu godinu. Nakon postizanja rekordne neto dobiti od 29,3 milijarde dolara u 2022. godini, neto dobit kompanije pala je na 3,9 milijardi dolara u 2023., što predstavlja smanjenje od čak 87 %.

Unatoč ovom padu, u priopćenju objavljenom sredinom mjeseca, kompanija ističe da su postignuti financijski rezultati u skladu s postavljenim smjernicama za godinu. Ukupni prihod u 2023. godini iznosio je 51,1 milijardu dolara, dok je EBIT marža bila 7,7 %, što je djelomično pod utjecajem pada vozarina.

RAST VOLUMENA KONTEJNERA
Vincent Clerc, generalni direktor kompanije A.P. Moller – Maersk, istaknuo je da je 2023. godina bila prijelazna nakon izuzetnog tržišnog procvata izazvanog pandemijom. Međutim, unatoč promjenama u okolnostima, kompanija je ostvarila solidne rezultate i dobro se pripremila za upravljanje očekivanim preprekama u 2024. godini.

Smjernice za 2024. temelje se na očekivanju da će globalni rast volumena kontejnera u 2024. biti u rasponu od 2,5 % do 4,5 % i da će Maersk rasti u skladu s tržištem.

Unatoč izazovima i prilikama u turbulentnom tržišnom okruženju, sposobnost kompanije da se prilagodi novim uvjetima i kontinuirano poboljšanje konkurentnosti ključni su faktori koji će odrediti njen uspjeh u godinama koje dolaze.

Povezani članci

Najnovije objave

MAN predstavio novu generaciju kamiona za održivi teretni prijevoz

Riječ je o kamionu na vodikov pogon, koji predstavlja korak naprijed u dekarbonizaciji cestovnog teretnog prometa U traganju za održivijim rješenjima u prijevozu tereta, tvrtka...