7.1 C
Zagreb
Utorak, 28. studenoga, 2023.

Stručnjaci logistike preporučuju da poklone za nadolazeće blagdane krenemo naručivati već sada

Novogodišnje razdoblje karakterizira visoka potražnja, stoga, ako ne naručite svoje proizvode ranije, postoji velika vjerojatnost da nećete dobiti robu na vrijeme. Također, treba uzeti u obzir da su mnoge tvornice u Kini zatvorene tijekom kineske Nove godine, stoga bi rane narudžbe trebale obuhvaćati i zalihu za prvi kvartal iduće godine

Iako je ljeto tek završilo, trgovci diljem svijeta već se pripremaju za nadolazeću zimsku sezonu. Nabava dječjih igračaka, poklona i promotivnih materijala, kao i ostalih proizvoda za zimske blagdane, koji dolaze iz Kine već je u punom jeku. Proizvodnja i transport tih proizvoda uvjetuju vremenski rokovi, posebno kada se radi o proizvodima koji su traženi tijekom blagdana. Pravovremene narudžbe omogućuju dovoljno vremena za proizvodnju, pakiranje i pripremu za dostavu, smanjujući rizik kašnjenja i nestašica. Novogodišnje razdoblje karakterizira visoka potražnja, stoga, ako ne naručite svoje proizvode ranije, postoji velika vjerojatnost da nećete dobiti robu na vrijeme. Također, treba uzeti u obzir da su mnoge tvornice u Kini zatvorene tijekom kineske Nove godine, stoga bi rane narudžbe trebale obuhvaćati i zalihu za prvi kvartal iduće godine.

Na primjeru prijevoza poklona i igračaka, važno je naglasiti da su ti proizvodi osjetljivi i lomljivi, pa je ključno osigurati kvalitetnu ambalažu i pravilno rukovanje tijekom cijelog lanca opskrbe kako bi se očuvala njihova kvaliteta. Također, važno je strogo se pridržavati sigurnosnih pravila i propisa koji se odnose na igračke u zemljama iz kojih dolaze i gdje se prodaju, kako bi se izbjegli problemi tijekom carinjenja i inspekcija. Ukratko, da biste ostvarili uspješnu zimsku sezonu, ključno je pažljivo planirati zalihe, naručiti robu na vrijeme i osigurati pravilan transport. Imati pouzdanog i iskusnog logističkog partnera postaje neophodno za postizanje uspjeha u ovom razdoblju.

Partnerstvo za bezbrižne blagdane i ekspres sustav prijevoza

Ugovaranje transporta s pouzdanim prijevoznicima koji imaju razvijenu infrastrukturu jamči efikasno rješenje prijevoza tereta od proizvođača do krajnjeg odredišta.

“Globalna mreža poput naše može donijeti brojne koristi jer će naši stručnjaci s vama podijeliti precizne informacije o tranzitnom vremenu, mogućim rizicima i optimalnim rutama kako bi izbjegli zadržavanje na granicama uz druge logističke izazove. Kupci nas često nazivaju konzultantima, a ne samo posrednicima, te nakon više od 40 godina poslovanja možemo neskromno reći da nam je transport iz Kine uža specijalnost. U Kini imamo vlastite poslovnice, a naše kolege koji govore kineski mogu vam dodatno olakšati suradnju s dobavljačima”, komentira Zoran Starčević, generalni direktor u logističkoj tvrtki cargo-partner Hrvatska.

Željeznički prijevoz je čak do 50 posto brži od pomorskog, kao i do 60 posto isplativiji od zračnog, pa ne iznenađuje što se sve više tvrtki odlučuje upravo za ovu vrstu prijevoza. Pritom je bitno spomenuti nizak ugljični otisak kao dodatni razlog. Željeznički prijevoz između Kine i Europe trasom Novog puta svile omogućuje zbirne i pune kontejnerske utovare s tranzitnim vremenom od približno 25 dana.
Pomorski prijevoz, s druge strane, je najekonomičnija opcija s najduljim tranzitnim vremenom. To znači da bi plan prijevoza robe brodom trebalo razraditi tjednima unaprijed. Tranzitno vrijeme varira ovisno lukama koje uključuje, a kreće se u rasponu od 35 do 65 dana.

Za vremenski osjetljive isporuke zračni je prijevoz najbrža i najpouzdanija opcija. Dakle, ako proizvode ipak niste naručili na vrijeme, idealno, a ponekad i jedino rješenje bit će prijevoz robe zrakoplovom.

Cargo-partner, sa širokom mrežom agenata i partnera diljem svijeta nudi redovite tjedne charter letove za prijevoz tereta od Kine do Europe i obratno, što bi značilo da pošiljka iz Kine može stići u prosjeku za sedam dana.

“Logistika je vrlo dinamična industrija koja zahtijeva stalno razvijanje alternativa i brze odgovore na tržišnu potražnju. Stoga smo uspostavili redovne linije brodskog prijevoza robe iz Kine, u sklopu kojih imamo ekspres-servis preko jadranske luke Kopar, koji uključuje pune i zbirne kontejnerske utovare u kineskim lukama Shenzhen, Ningbo, Xiamen i Qingdao. Ovakvo rješenje ima duže tranzitno vrijeme, ali je zato cjenovno konkurentnije”, dodaje Zoran Starčević.

Imati pouzdanog i iskusnog logističkog partnera postaje neophodno za postizanje uspjeha u ovom razdoblju.

Optimizacija lanca opskrbe: Ključna uloga profesionalnih logističkih partnera

Kada pošiljka stigne do odgovarajuće luke, aerodroma ili željezničke postaje, robu treba pretovariti u kamion ili kombi, i isporučiti na krajnje odredište. To je još jedan od brojnih izazova s kojima se susrećemo u lancu opskrbe, što je dodatni razlog da organizaciju prijevoza ne radite u vlastitom aranžmanu.

“Naši kupci često postanu svjesni koliko im vremena i novca štedimo tek kada prijevoz pokušaju organizirati sami. Izbor odgovarajućeg asortimana, izračun cijena i istraživanje tržišta već su dovoljna muka za današnje trgovce, zbog čega brigu o upravljanju zalihama, skladištenju, prijevozu i, općenito, svim logističkim pitanjima treba prepustiti onima kojima je to specijalnost. Kada se svi sudionici u lancu opskrbe usredotoče na ono u čemu su najbolji, rezultat je potpuna optimizacija procesa”, zaključuje Starčević.

Povezani članci

Najnovije objave

Tajland planira izgradnju novog transportnog koridora s globalnim značajem

Procjene govore da će obujam prometa premašiti kapacitet tjesnaca do 2030. godine, a projekt Landbridge rješava taj problem planira novi transportni koridor koji povezuje Tihi...