12.8 C
Zagreb
Subota, 13. travnja, 2024.

Zbog pada potražnje za brodskim prijevozom Maersk otpušta 10.000 ljudi

Smanjenje broja zaposlenih rezultirat će uštedom od 600 mlijuna dolara

Danska brodarska grupacija A.P. Moller-Maersk u petak je izvijestila o velikom padu dobiti i prihoda u trećem tromjesečju i rekla da će, zbog problema nižih vozarina i smanjene potražnje za kontejnerskim prijevozom, ukinuti 10.000 radnih mjesta.

“Naša se industrija suočava s novim normalnim, odnosno prigušenom potražnjom, cijenama koje su ponovno u skladu s povijesnim razinama i inflacijskim pritiskom na našu bazu troškova”, rekao je izvršni direktor Vincent Clerc u izjavi.

Grupa je već u kolovozu upozorila na ovogodišnji strmiji pad globalne potražnje za brodskim kontejnerima morem, a glavnim razlogom smatra se spori gospodarski rast i smanjenjenje zaliha nakon pandemije uzrokovane koronavirusom.

Shodno svemu navedenom, Maersk je rekao da namjerava smanjiti broj zaposlenih sa 110.000 u siječnju ove godine na ispod 100.000, što će rezultirati uštedom od 600 milijuna dolara u sljedećoj godini.

Jednokratni trošak od 350 milijuna dolara povezan s restrukturiranjem najviše bi utjecao na njihovu financijsku izvedbu za 2023., rečeno je.

Tvrtka je rekla da za ovu godinu očekuju temeljnu zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) između 9,5 i 11 milijardi dolara, a temeljnu zaradu prije kamata i poreza između 3,5 i 5 milijardi dolara.

EBITDA je, s 10,9 milijardi dolara, koliko je iznosila prošle godine, pala na 1,9 milijardi dolara u trećem tromjesečju. Prihodi su pali 47 % na 12,1 milijardi dolara.

Povezani članci

Najnovije objave

MAN predstavio novu generaciju kamiona za održivi teretni prijevoz

Riječ je o kamionu na vodikov pogon, koji predstavlja korak naprijed u dekarbonizaciji cestovnog teretnog prometa U traganju za održivijim rješenjima u prijevozu tereta, tvrtka...