11.4 C
Zagreb
Subota, 13. travnja, 2024.

Globalni div za dostavu paketa suočio se sa znatno manjim prihodima u 2023.

Tobias Meyer naglašava da će i u 2024. godini DHL Grupa biti suočena s brojnim izazovima i faktorima neizvjesnosti, uključujući oscilacije u potražnji i geopolitičke krize koje mogu utjecati na globalno poslovanje

Nakon rekordne 2022. godine koja je obilježena prihodom od 94,4 milijarde eura, DHL Grupa, jedan od vodećih globalnih pružatelja logističkih i dostavnih usluga, bilježi pad prihoda u 2023. godini, spuštajući se na 81,8 milijardi eura.

Operativna dobit prije kamata i poreza (EBIT) zabilježila je pad od značajnih 24,8 posto, s iznosom od 6,34 milijarde eura, što je u skladu s oštrom stagnacijom u segmentu e-trgovine. Konsolidirana neto dobit potonula je za 31,4 posto, dostigavši 3,68 milijardi eura.
Izvršni direktor Tobias Meyer ističe da je 2023. godinu obilježilo slabo stanje svjetskog gospodarstva, uz poseban naglasak na krhku situaciju u svjetskoj trgovini. To je rezultiralo smanjenjem potražnje i izazovima u poslovanju DHL Grupe.

“Godinu 2023. obilježila je slaba globalna ekonomija i, prije svega, slaba globalna trgovina. Čak smo i pod tim uvjetima ostvarili svoje ciljeve za ovu godinu. Naša visoka profitabilnost omogućuje nam kontinuirano ulaganje u našu mrežu, održivost, digitalizaciju i naše mogućnosti e-trgovine te podizanje kvalitete usluge naše klijente. Glavni čimbenici neizvjesnosti kao što su volatilnost potražnje i geopolitičke krize ostat će s nama i u 2024., međutim spremni smo i za prilike i izazove u 2024.”, ističe Tobias Meyer, glavni izvršni direktor DHL grupe

Prognostičke analize ne ohrabruju, s predviđanjima o neizvjesnosti i stagnaciji gospodarstva i u prvoj polovini 2024. godine. Uz to, na nekim tržištima očekuje se daljnje smanjenje obujma trgovine, što dodatno komplicira situaciju za ovog globalnog giganta logistike.

Tobias Meyer naglašava da će i u 2024. godini DHL Grupa biti suočena s brojnim izazovima i faktorima neizvjesnosti, uključujući oscilacije u potražnji i geopolitičke krize koje mogu utjecati na globalno poslovanje.

U takvim uvjetima, DHL Grupa postavlja svoja očekivanja za operativnu dobit u rasponu od šest do 6,6 milijardi eura u ovoj godini.

DHL Grupa, koja se ističe po svojoj globalnoj mreži i inovativnim logističkim rješenjima, suočava se s izazovima prilagodbe u turbulentnom ekonomskom okruženju. Njihova sposobnost da se prilagode promjenama u potražnji i uvjetima na tržištu bit će ključna za očuvanje konkurentnosti i održavanje stabilnosti u godinama koje dolaze.

Povezani članci

Najnovije objave

MAN predstavio novu generaciju kamiona za održivi teretni prijevoz

Riječ je o kamionu na vodikov pogon, koji predstavlja korak naprijed u dekarbonizaciji cestovnog teretnog prometa U traganju za održivijim rješenjima u prijevozu tereta, tvrtka...