12.8 C
Zagreb
Subota, 13. travnja, 2024.

Unatoč slabijem gospodarskom rastu Gebrüder Weiss i dalje stabilno

Tvrtka je uspjela pridonijeti uspjehu svojih klijenata na globalnim prodajnim tržištima te povećati prisutnost tvrtke Gebrüder Weiss s novim lokacijama u SAD-u i Njemačkoj

Internacionalna transportna i logistička tvrtka Gebrüder Weiss ostvarila je u poslovnoj 2023. godini neto promet od 2,47 milijardi eura (2022.: 3 milijarde eura). Unatoč ovom smanjenju, tvrtka je iznad svoga trenda rasta od 2015. do 2020. Posebni učinci uvjetovani koronom u prethodne dvije godine nisu se nastavili u 2023. Kao rezultat toga, neto promet u poslovnom segmentu Air & Sea stabilizirao se sa 774 milijuna eura na ranijoj razini. Zbog visokih vozarina brodarskih i zračnih kompanija, Gebrüder Weiss je u minuloj godini u ovom području ostvario 1,27 milijardi eura. Stabilnim se pokazao promet u poslovnim segmentima kopnenog prometa i logistike s 1,45 milijardi eura (2022.: 1,48 milijardi eura), uz pad cijena energije i goriva. Omjer vlastitog kapitala porasla je na 63 posto (2022.: 60 posto),osiguravajući sposobnost tvrtke da se nosi s krizama i pozicionirajući je kao idealnog poslodavca.

“Unatoč slabijem gospodarskom rastu uspjeli smo uz prvoklasnu uslugu pridonijeti uspjehu naših klijenata na globalnim prodajnim tržištima te povećati prisutnost tvrtke Gebrüder Weiss s novim lokacijama u SAD-u i Njemačkoj. Prvenstveno zahvaljujući strastvenom angažmanu naših zaposlenika. Geopolitički sukobi i globalno prigušena gospodarska proizvodnja imali su negativan utjecaj na prodaju i prevezene količine. Temeljem naše stabilne financijske situacije pošlo nam je za rukom da u 2023. implementiramo sveobuhvatan investicijski program za proširenje lokacija i usluga”, objašnjava Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave Gebrüder Weiss. Uslijed korone su mnogi projekti prolongirani te su sada realizirani u 2023. godini.

Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave Gebrüder Weiss (Izvor: Gebrüder Weiss / Ohligschläger)
Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave Gebrüder Weiss (Izvor: Gebrüder Weiss / Ohligschläger)

Ulaganja u širenje mreže
S rekordnim volumenom ulaganja od 187 milijuna eura, Gebrüder Weiss je konsolidirao svoju mrežu na njemačkom i američkom tržištu kao i u jugoistočnoj Europi te je također investirao u projekte klijenata i održivu proizvodnju energije. Logističar je posebice u Bavarskoj učvrstio svoju poziciju preuzimanjem i kupnjom nekretnina u Bayreuthu, Konradsreuthu, Nürnbergu i novogradnjom špediterskog terminala u Straubingu. Američka mreža proširena je novim lokacijama u Miamiju i Laredu u Teksasu. Ostali investicijski projekti uključivali su drugu lokaciju u Bukureštu, proširenje logističkog terminala u Mađarskoj kao i izgradnju novog logističkog skladišta u Grazu i Reutteu, Tirol. Preuzimanjem je broj zaposlenika na 180 lokacija diljem svijeta porastao na 8.600 (2022.: 8.400). U isto vrijeme dok radi na širenju mreže, Gebrüder Weiss je investirao u digitalizaciju upravljanja opskrbnim lancem. Internetski korisnički portal myGW nadograđen je analitičkim funkcijama za skladišne zalihe (Warehouse Analytics). myGW nudi transparentnost duž cijelog opskrbnog lanca i služi klijentima kao središnja informacijska i komunikacijska platforma za sve što utječe na njihove internacionalne pošiljke, poput praćenja u stvarnom vremenu i procijenjenog vremena dolaska (ETA – Estimated time of arrival).

Povećanje obnovljivih energija
Tvrtka je napredovala u dekarbonizaciji vlastitih poslovnih aktivnosti. Tri četvrtine vlastitih potreba za električnom energijom u regiji D-A-CH već pokriva solarna energija vlastite proizvodnje. Logističar je u 2023. pustio u rad devet dodatnih postrojenja na području D-A-CH i u istočnoj Europi. Ukupno 27 fotonaponskih postrojenja proizvelo je 5.850 megavat sati električne energije s rezultatom da se ušteđena količina CO2 emisija udvostručila na 2.750 tona. Istodobno tvrtka Gebrüder Weiss od 2011. godine osigurava ekološki prihvatljivu kombinaciju električne energije sa svojim vjetroparkom u sjevernoj Njemačkoj.
U okviru željene klimatske neutralnosti u radu vlastitih postrojenja i kamiona do 2030. godine, tvrtka je sve više usredotočena na vlastiti vozni park. Logističar već isporučuje s e-transporterima robu naručenu online krajnjim kupcima u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj. U Njemačkoj ove godine u pogon kreću dva baterijska električna kamiona, a u Austriji će biti nabavljeni dodatni e-kamioni i električna dostavna vozila. U prijelaznom razdoblju na e-mobilnost tvrtka prebacuje veliki dio vlastite flote kamiona u Austriji na hidrotretirano biljno ulje (HVO).

: Logističko poduzeće Gebrüder Weiss ostvarilo je u poslovnoj 2023. godini neto promet od 2,47 milijardi eura. (Izvor: Gebrüder Weiss / Schlaghuber)
Logističko poduzeće Gebrüder Weiss ostvarilo je u poslovnoj 2023. godini neto promet od 2,47 milijardi eura. (Izvor: Gebrüder Weiss / Schlaghuber)

Nakon pada svjetske trgovine i recesijskih tendencija, Gebrüder Weiss očekuje lagani gospodarski oporavak od druge polovice 2024., a time i pozitivniji razvoj prodaje – potaknut pojedinačnim uspješnim nacionalnim tvrtkama.

Wolfram Senger-Weiss: “Dobro je za nas što smo pozicionirani diljem svijeta i možemo brzo reagirati na gospodarske uspone u pojedinim regijama s potrebnim lokalnim logističkim uslugama. Istodobno vidimo kako se potvrđuje naša strategija “Najbolje od oba svijeta”. Osobito se posljednjih nekoliko godina pokazalo koliko je važno ulagati kako u razvoj operativne mreže tako i u digitalnu kompetenciju tvrtke.”

Povezani članci

Najnovije objave

MAN predstavio novu generaciju kamiona za održivi teretni prijevoz

Riječ je o kamionu na vodikov pogon, koji predstavlja korak naprijed u dekarbonizaciji cestovnog teretnog prometa U traganju za održivijim rješenjima u prijevozu tereta, tvrtka...