14.1 C
Zagreb
Petak, 23. veljače, 2024.

Izvještavanje o CO2 otisku moguće i za one s najsloženijom logistikom

Softver koji su razvili u Lognetu automatiziran je bez ručnog unosa, integriran s Google Maps, što omogućuje da se rute u transportu optimiziraju, da se rute i tereti mogu prilagoditi, u izračunima se u obzir uzimaju i temperaturni režimi hladnjača, konfiguracija terena, a CO2 otisak se kalkulira i može i simulirati

Ulaskom u novu, 2024. godinu, za velike hrvatske tvrtke i one izlistane na tržištima kapitala stupa na snagu obveza o izvještavanju o CO2 otisku u poslovanju temeljem EU Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti.

Na to će posebnu pažnju morati obraćati kompanije kojima su transport i logistika značajan dio poslovnog procesa, jer čak osam posto svog zagađenja u svijetu dolazi od cestovnog transporta roba. U velikoj mjeri, riječ je o tvrtkama koje se nalaze u FMCG segmentu, poput proizvođača hrane i pića, kozmetike, kućnih potrepština.

Na tu se dramatičnu promjenu u poslovanju, koja će pred odjele financija, planiranja i kontrolinga postaviti cijeli niz novih zadataka se hrvatski Lognet pripremao protekle tri godine. Kao vodeća tvrtka u uslugama upravljanja logistikom, transportom i yard managementom prije nekoliko tjedana predstavili su Lognet Carbon Accounting, inovativni softver koji korisnicima omogućuje da putem stvarnih podataka i analitičkih alata dobiju potpunu sliku generatora i mjesta stvaranja CO2 u transportu.

Milan Ora, direktor tvrtke Lognet

“Izvještavanje o CO2 otisku naša je sadašnjost. Od 2024. godine to je obveza za najveće, ali do 2027. godine će o svojem utjecaju na okoliš morati izvještavati i mala poduzeća. Proizvod koji smo spremali tri godine razvili smo imajući na umu potrebe najvećih na tržištu, koji imaju najsloženije logističke operacije, ali zato će ga dugoročno moći koristiti i manja poduzeća”, ističe Milan Ora, direktor tvrtke Lognet.

Softver koji su razvili u Lognetu automatiziran je bez ručnog unosa, integriran s Google Maps, što omogućuje da se rute u transportu optimiziraju, da se rute i tereti mogu prilagoditi, u izračunima se u obzir uzimaju i temperaturni režimi hladnjača, konfiguracija terena, a CO2 otisak se kalkulira i može i simulirati.

Takvi podaci će odjelima održivosti, kao i kontrolinga i financija omogućiti da planiraju na temelju realnih, mjerljivih podataka, donose informirane odluke o mogućnostima smanjenja CO2 i postizanju ušteda. Lognetov Carbon Accounting omogućava korisnicima i da dobivene podatke integriraju s drugim sustavima, i naravno, da o CO2 otisku mogu transparentno izvijestiti u skladu s Direktivom, kako bi regulatori, investitori i javnost imali točnu informaciju o utjecaju kompanija na okoliš.

 

Povezani članci

Najnovije objave

METRANS Grupa preuzela hrvatsku tvrtku Adria rail

Adria Rail, kao hrvatska tvrtka koja se bavi vožnjom intermodalnih vlakova za, iz i kroz Hrvatsku, postala je 100% članica METRANS Grupe nakon što...