12.8 C
Zagreb
Subota, 13. travnja, 2024.

Europska unija nizom mjera nastoji ukloniti slabosti u lancu opskrbe lijekovima

Europska komisija donijela je niz mjera te identificirala ključne antibiotike podložne nestašicama tijekom zimskog perioda

Pandemija koronavirusa donijela je Europi niz izazova, a naglasak je između ostalog stavljen na vitalni lanac opskrbe lijekovima. Desetljećima se Europa oslanjala na Aziju, posebno kada je u pitanju nabava sirovina. Međutim, nedostatak proaktivnosti u osiguravanju održive opskrbe lijekovima unutar Europske unije postao je očigledan s čestim nestašicama čak i osnovnih lijekova, poput antibiotika.

S obzirom na utvrđene probleme, s ciljem izbjegavanja nestašica potrebnih lijekova, Europska komisija donijela je niz mjera te identificirala ključne antibiotike podložne nestašicama tijekom zimskog perioda.

Planira se uspostaviti Europski dobrovoljni mehanizam solidarnosti za lijekove, gdje će države članice signalizirati potrebu za određenim lijekom, a ostale će ponuditi te lijekove iz svojih zaliha. Također, planira se izrada popisa “kritičnih lijekova” do kraja godine, što će poslužiti kao temelj za nove potrebne mjere u lancu opskrbe lijekovima.

U okviru napora za osiguranje pravovremene opskrbe pacijenata potrebnim lijekovima, Europska unija razmatra i produljenje roka trajanja lijekova i ubrzano odobravanje alternativnih lijekova.

Najkasnije početkom 2024. godine, Europska unija planira donijeti nove smjernice o javnoj nabavi koje će imati za cilj dodatno ojačati sigurnost opskrbe lijekovima. Ove smjernice bit će ključni korak u osiguravanju stabilnosti u nabavi lijekova za europske građane.

Razmatra se i osnivanje saveza za kritične lijekove, koji bi trebao igrati ključnu ulogu u industrijskoj proizvodnji lijekova unutar europske zdravstvene unije. Kroz suradnju nacionalnih tijela, industrije, predstavnika civilnog društva, Europske komisije i agencija EU, ovaj savez će koordinirati aktivnosti s ciljem uklanjanja slabosti u lancu opskrbe lijekovima.

Sve navedeno bi moglo poslužiti kao temelj za budući akt o kritičnim lijekovima, kojem će prethoditi i posebna studija za procjenu učinka. Države članice bi tako u prvoj polovici iduće godine trebale razviti zajednički strateški pristup stvaranju zaliha lijekova i međunarodnih partnerstava, a sve kako bi se osigurala neprekidna dostupnost sigurnih, učinkovitih i pristupačnih lijekova za europske građane.

Povezani članci

Najnovije objave

MAN predstavio novu generaciju kamiona za održivi teretni prijevoz

Riječ je o kamionu na vodikov pogon, koji predstavlja korak naprijed u dekarbonizaciji cestovnog teretnog prometa U traganju za održivijim rješenjima u prijevozu tereta, tvrtka...