25.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja, 2024.

Shell zbog straha od napada obustavio plovidbu Crvenim morem

Shell je prošli tjedan navodno obustavio svoje operacije u Crvenom moru zbog rastuće zabrinutosti vezane uz sigurnost brodova i potencijalnu eskalaciju situacije u tom ključnom pomorskom području

Britanska multinacionalna naftna i plinska kompanija Shell odlučila je obustaviti plovidbu kroz Crveno more na neodređeno vrijeme zbog straha od daljnjih napada pobunjeničke skupine Hutija, prenosi trans.info.

Shell je prošli tjedan navodno obustavio svoje operacije u Crvenom moru zbog rastuće zabrinutosti vezane uz sigurnost brodova i potencijalnu eskalaciju situacije u tom ključnom pomorskom području.

Wall Street Journal izvještava da je tanker Shell-a bio meta napada dronom prošlog mjeseca, što je dodatno pogoršalo situaciju i potaknulo kompaniju na donošenje ove odluke. Unatoč ovim izazovima, Shell još uvijek nije dao službenu izjavu ili komentar o suspenziji svojih operacija.

Napadi pobunjenika Hutija na zapadne brodove u Crvenom moru već su ozbiljno poremetili globalne opskrbne lance, s obzirom da je Crveno more ključna pomorska ruta za azijsko-europski pomorski promet. Brojne renomirane brodske kompanije, uključujući Maersk i CMA CGM, kao i nekoliko velikih naftnih tankera poput BP-a i Qatar Energyja, već su donijele odluku o obustavi plovidbe kroz ovo područje radi zaštite svojih resursa i osoblja.

Ova situacija ima potencijal ozbiljno utjecati na svjetsko gospodarstvo, s obzirom na važnost Crvenog mora u globalnoj trgovini i transportu. Ostaje vidjeti kako će se situacija dalje razvijati te kakve će korake poduzeti ostale naftne i brodske kompanije suočene s izazovima u regiji.

Povezani članci

Najnovije objave

Kuehne+Nagel izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju

Švicarska grupacija Kuehne+Nagel izvijestila je o padu svoje operativne dobiti u drugom tromjesečju od 23%, što je iznad očekivanja, navodeći da je spremna za...