15.2 C
Zagreb
Petak, 23. veljače, 2024.

Tajland planira izgradnju novog transportnog koridora s globalnim značajem

Procjene govore da će obujam prometa premašiti kapacitet prolaza do 2030. godine, a projekt Landbridge rješava taj problem

Tajland planira novi transportni koridor koji povezuje Tihi i Indijski ocean i koji će zaobići Malački prolaz, najavio je Srettha Thavisin premijer Tajlanda.

Ova južnoazijska zemlja želi privući investitore da se uključe u projekt Landbridge vrijedan više milijardi dolara, a kako je premijer Thavisin rekao na sastanku s potencijalnim investitorima u San Franciscu, koštat će oko 28 milijardi dolara.

Novac će biti utrošen na izgradnju morskih luka na zapadnoj i istočnoj strani južne prevlake Kra i njihovo povezivanje autoputovima i željezničkom mrežom.

Kada se pokrene, projekt će pomoći da se skrati vrijeme putovanja između Indijskog i Tihog oceana u prosjeku za četiri dana, kao i da se smanje troškovi isporuke za 15 %. Danas najveći dio teretnog prometa iz Kine u Europu ide kroz Malački prolaz između Malezije, Indonezije i Singapura.

“Landbridge će biti dodatna važna ruta za podršku transportu i važna opcija za rešavanje problema Malačkog prolaza. Ovo će biti jeftiniji, brži i sigurniji put”, rekao je premijer Thavisin tijekom sastanka sa investitorima.

Danas je Malački prolaz najprometniji morski put na svijetu, koji čini više od četvrtine globalnog toka robe. Stvaranje koridora, koji je alternativa malezijskim prolazima, pomoći će međunarodnom protoku robe, jer će Malački prolaz vjerojatno doživjeti zagušenje u narednim godinama, što bi moglo rezultirati dužim vremenom putovanja i većim troškovima.

Procjene govore da će obujam prometa premašiti kapacitet prolaza do 2030. godine, a projekt Landbridge predviđa izgradnju luke u Ranongu na Andamanskom moru na zapadnoj strani južnog poluotoka i u provinciji Chumphon u Tajlandskom zaljevu. Udaljenost od oko 100 kilometara između dvije luke bit će pokrivena autoputovima i novom željezničkom prugom.

Za sudjelovanje u projektu je navodno zainteresiran veliki broj američkih investitora, kao što su Oracle, SSA Marine Inc i Port of Long Beach, a čini se da bi dijelom projekta mogle postati i mnogobrojne lokalne kineske korporacije.

Očekuje se da će novi pomorski put biti veliki poticaj tajlandskoj ekonomiji te će otvoriti oko 280.000 radnih mjesta i utjecati na rast tamošnjeg BDP-a.

Povezani članci

Najnovije objave

METRANS Grupa preuzela hrvatsku tvrtku Adria rail

Adria Rail, kao hrvatska tvrtka koja se bavi vožnjom intermodalnih vlakova za, iz i kroz Hrvatsku, postala je 100% članica METRANS Grupe nakon što...