14.1 C
Zagreb
Petak, 23. veljače, 2024.

Veliki trgovački lanac koristit će umjetnu inteligenciju za optimizaciju lanca opskrbe

Korištenje AI-a značajno će poboljšati suradnju s dobavljačima i omogućiti bolje reagiranje na potrebe klijenata

Središte trgovačkog lanca Aldi za nabavu proizvoda iz Azije najavilo je da će koristiti umjetnu inteligenciju (AI) kako bi unaprijedilo upravljanje teretom te optimiziralo globalnu dostavu i transparentnost troškova.

Prema priopćenju za javnost cilj je centralizirati opseg dostave, poboljšati transparentnost troškova i jačati kontrolu nad kretanjem robe kroz svoj lanac opskrbe.

Fritz Walleczek, izvršni direktor Aldijevog središta za nabavu proizvoda iz Azije, istaknuo je da će tehnološka platforma One Network Enterprises, inteligentni kontrolni toranj na mreži digitalnog lanca opskrbe, značajno poboljšati suradnju s dobavljačima i omogućiti bolje reagiranje na potrebe klijenata.

Globalno središte trgovačkog lanca, sa sjedištem u Hong Kongu, odgovorno je za upravljanje cjelokupnom logistikom prekooceanskog prijevoza za trgovinu mješovitom robom. Korištenje tehnologije kontrolnog tornja od strane Aldija pružit će mogućnost izgradnje strateške strategije nabave prekooceanskog tereta za bolje upravljanje globalnim isporukama robe.

Aldi planira iskoristiti AI tehnologiju za optimizaciju procesa konsolidacije, smanjenje vozarina, rukovanja pošiljkama, troškova skladištenja te minimiziranje ručnih procesa. Rješenje je dizajnirano za usklađivanje potražnje i dostupne opskrbe u stvarnom vremenu, integrirajući Aldijevu mrežu logističkih partnera i dobavljača oko jedinstvenog podatkovnog modela. Ovo će, prema njihovim navođenjima, omogućiti “suradnju u stvarnom vremenu između trgovačkih partnera, radnih procesa i aplikacija”.

U svjetlu rastuće potrebe tvrtki za većom vidljivošću u stvarnom vremenu i suradnjom u cijelom opskrbnom lancu, primjena AI i drugih tehnoloških platformi postaje ključna za ublažavanje kašnjenja i drugih izazova uzrokovanih promjenjivim tržišnim uvjetima. Nedavno su i druge tvrtke, poput allbirds i Brooks Running, implementirale slične tehnološke platforme kako bi optimizirale svoje procese planiranja potražnje, zaliha i ponude te poboljšale vidljivost opskrbnog lanca u skladu sa svojim ciljevima odgovornog nabave.

Povezani članci

Najnovije objave

METRANS Grupa preuzela hrvatsku tvrtku Adria rail

Adria Rail, kao hrvatska tvrtka koja se bavi vožnjom intermodalnih vlakova za, iz i kroz Hrvatsku, postala je 100% članica METRANS Grupe nakon što...