14.1 C
Zagreb
Petak, 23. veljače, 2024.

Luka Koper obara nove rekorde u kontejnerskom prometu

Luka Koper jedna je od rijetkih luka koja je ove godine zabilježila rast kontejnerskog prometa

Iz godine u godinu Luka Koper se može pohvaliti sjajnim rezultatima pa su tako i u ovoj premašili milijun kontejnerskih jedinica (TEU) pretovarenih na kontejnerskom terminalu. Kako stoji u priopćenju Luke, oni su jedna od rijetkih luka koja je ove godine zabilježila rast kontejnerskog prometa.

Padaju i mjesečni rekordi pa su tako u studenom na terminalu za automobile i ro-ro pretovarili 88.837 vozila, što je najviše dosad kada je riječ o mjesečnom broju pretovarenih vozila. Kada je pak riječ o apsolutnom rekodru, najbolji je bio ožujak, kada su pretovarili 105.744 kontejnerskih jedinica.

“Ostvarenim rezultatima u strateškim grupama proizvoda – kontejnerima i automobilima, dodatno učvršćujemo poziciju jedne od vodećih luka u regiji. Ako želimo ostati konkurentni u globalnom pomorskom prometu, moramo težiti razvojno orijentiranim projektima. Prioritet je izgradnja dodatnih lučkih kapaciteta, posebice za obje strateške robne grupe. Ovim putem se iskreno zahvaljujem svim zaposlenicima koji su zaslužni za ovaj uspjeh”, rekla je o novim postignućima Nevenka Kržan, predsjednica Uprave Luke Koper.

Luka Koper i ove godine bilježi veći promet u izvozu, s naglaskom na Bliski i Daleki istok. Pozitivni trendovi reflektiraju se i na uvoz gdje se mogu pohvaliti značajnim povećanjem udjela električnih vozila.

Ako se vratimo u povijest, prvi kontejner u Luci pretovaren je prije više od 40 godina, kada je duljina operativne obale kontejnerskog terminala iznosila 150 metara. Danas je taj broj mnogo veći i iznosi 700 metara, a shodno potrebama tržišta aktivno želja je i proširenje sjevernog dijela prvog gata.

Povezani članci

Najnovije objave

METRANS Grupa preuzela hrvatsku tvrtku Adria rail

Adria Rail, kao hrvatska tvrtka koja se bavi vožnjom intermodalnih vlakova za, iz i kroz Hrvatsku, postala je 100% članica METRANS Grupe nakon što...