15.2 C
Zagreb
Petak, 23. veljače, 2024.

Bugarska i Rumunjska ušle u schengenski prostor

Očekuje se da će slobodno kretanje građana bez graničnih kontrola na unutarnjim morskim i zračnim granicama stupiti na snagu od ožujka 2024.

Europska komisija je krajem 2023. jednoglasno pozdravila odluku Vijeća EU-a koja će omogućiti ulazak Rumunjske i Bugarske u schengenski prostor. Iako će sektor prijevoznika osjetiti određeno razočaranje zbog odgode ukidanja ograničenja na zračnim i morskim granicama do ožujka, Europska komisija naglasila je da će ovaj korak potaknuti putovanja, trgovinu, turizam i daljnju konsolidaciju unutarnjeg tržišta.

U priopćenju, Europska komisija izrazila je uvjerenje da će pridruživanje Bugarske i Rumunjske schengenskom prostoru donijeti značajne prednosti za obje zemlje, ali i za cjelokupnu EU. Očekuje se da će slobodno kretanje građana bez graničnih kontrola na unutarnjim morskim i zračnim granicama stupiti na snagu od ožujka 2024.

Istovremeno, Europska komisija potvrdila je da ne postoji specifičan raspored za ukidanje kopnenih graničnih kontrola. Rasprave o toj temi nastavit će se i tijekom 2024., a očekuje se da će Vijeće EU-a donijeti odluku u razumnom roku.

Prema riječima predsjednica Europske komisije, Ursule von der Leyen, ovo postignuće rezultat je marljivog rada, predanosti i ustrajnosti.

Europska komisija također je najavila da će nastaviti pružati znatnu financijsku potporu i pomoć Frontexa kako bi Bugarskoj i Rumunjskoj pomogli u učinkovitoj zaštiti vanjskih granica Europske unije. Ovo proširenje schengenskog prostora predstavlja ključni korak prema jačanju suradnje među članicama EU-a i promicanju slobode kretanja unutar jedinstvenog tržišta.

Schengenski prostor obuhvaća 27 zemalja i prostire se na 4 milijuna četvornih kilometara s populacijom od gotovo 420 milijuna ljudi. S Rumunjskom i Bugarskom schengenski će prostor narasti na 4,5 milijuna četvornih kilometara s 450 milijuna stanovnika.

Povezani članci

Najnovije objave

METRANS Grupa preuzela hrvatsku tvrtku Adria rail

Adria Rail, kao hrvatska tvrtka koja se bavi vožnjom intermodalnih vlakova za, iz i kroz Hrvatsku, postala je 100% članica METRANS Grupe nakon što...