14.1 C
Zagreb
Petak, 23. veljače, 2024.

HŽ Cargo u 2024. traži strateškog partnera

Ukupni prihod HŽ Carga porastao je za 14 % na godišnjoj razini, dosegnuvši iznos od 65,5 milijuna eura (73 milijuna dolara) u prvih devet mjeseci 2023. godine

Hrvatska državna teretna željeznička tvrtka HŽ Cargo u 2024. godinu ušla je sa značajanim rastom prihoda i profitabilnosti iz prva tri kvartala 2023. godine, istovremeno se pripremajući za traženje strateškog partnera kako bi dodatno ojačala svoju poziciju na tržištu.

Prema objavljenim podacima ukupni prihod HŽ Carga porastao je za 14 % na godišnjoj razini, dosegnuvši iznos od 65,5 milijuna eura (73 milijuna dolara) u prvih devet mjeseci 2023. godine. Osim toga, EBITDA tvrtke porasla je za 3,2 milijuna eura, postavši 5,9 milijuna eura, što ukazuje na snažnu financijsku izvedbu tvrtke.

Unatoč izazovima na domaćem teretnom tržištu, gdje su zabilježeni padovi od 9,7 % u tonama i 11,6 % u netotonskim kilometrima (NTKM), HŽ Cargo uspješno je zadržao impresivan tržišni udjel. Tvrtka je zadržala 39 % tržišnog udjela u tonama i čak 53 % u NTKM između siječnja i rujna.

Ključni čimbenici koji su doprinijeli uspješnim rezultatima, kako ističu iz tvrtke, uključuju ostvarene dobre financijske rezultate i nedavno potpisani dodatak Kolektivnom ugovoru sa sindikatima. Ovi faktori zajedno pridonose konkurentnosti i stabilnosti poslovanja tvrtke te stvaraju pozitivne preduvjete za planirano traženje strateškog partnera iduće godine.

Hrvatska Vlada, početkom početkom ove godine trebala bi pokrenuti proceduru traženja strateškog partnera za HŽ Cargo. Treba napomenuti da je prethodni pokušaj pronalaženja strateškog partnera za tvrtku završio neuspjehom 2015. godine zbog neriješenih pravnih pitanja oko vlasništva.

HŽ Cargo optimistično gleda prema budućnosti, vjerujući da će pronalazak strateškog partnera dodatno ojačati njihovu poziciju na tržištu te omogućiti daljnji rast i razvoj.

Povezani članci

Najnovije objave

METRANS Grupa preuzela hrvatsku tvrtku Adria rail

Adria Rail, kao hrvatska tvrtka koja se bavi vožnjom intermodalnih vlakova za, iz i kroz Hrvatsku, postala je 100% članica METRANS Grupe nakon što...