14.1 C
Zagreb
Petak, 23. veljače, 2024.

Gradi se nova željeznička veza koja će potaknuti prelazak prometa s ceste na željeznicu

Očekuje se da će ova nova veza pridonijeti smanjenju emisija u teretnom prometu između sjeverne Europe i Italije, potičući prelazak prometa s ceste na željeznicu

U nastojanju da unaprijedi europski željeznički sustav i potakne održivi teretni promet Deutsche Bahn (DB) započeo je izgradnju željezničke veze za Fehmarnbelt Fixed Link. Riječ je o projektu izgradnje željezničke veze koja će povezati Dansku i Njemačku te je riječ o vezi koja obuhvaća tunel Fehmarnbelt, koji spaja danski otok Lolland s njemačkim otokom Fehmarn.

Nova infrastrukturna povezanost, planirana za završetak do kraja 2029. godine, omogućit će vlakovima brzu i učinkovitu vezu od Kopenhagena u Danskoj preko Lübecka do Hamburga za svega dva i pol sata.

Projekt, koji uključuje ukupno 88 kilometara pruge u Njemačkoj između sela Puttgarden na Fehmarnu i Lübecka, ima ključnu ulogu u promicanju održive mobilnosti i ispunjavanju klimatskih ciljeva Europske unije.

Očekuje se da će ova nova veza pridonijeti smanjenju emisija u teretnom prometu između sjeverne Europe i Italije, potičući prelazak prometa s ceste na željeznicu. Ovo je u skladu s ambicioznim ciljevima EU-a usmjerenim prema održivijem prijevozu i smanjenju ugljičnog otiska.

Berthold Huber, član uprave DB-a za infrastrukturu, Daniel Günther, premijer Schleswig-Holsteina, i Susanne Henckel, državna tajnica u njemačkom Saveznom ministarstvu za digitalni promet i promet, službeno su pokrenuli projekt na njemačkom otoku Fehmarn u prosincu. Huber ističe važnost ovog koridora ne samo za lokalni i međugradski prijevoz u Schleswig-Holsteinu, već i za europski teretni promet.

“Ovaj je koridor jednako važan za lokalni i međugradski prijevoz ovdje u Schleswig-Holsteinu i za Europski teretni promet”, izjavio je Huber na svečanosti otvaranja projekta. Günther dodaje kako je početak izgradnje željezničke veze događaj koji je rezultat dugotrajnog rada te ističe da je tunel Fehmarnbelt snažan simbol europske suradnje i solidarnosti.

Očekuje se da će nova željeznička veza biti operativna krajem 2029., pridonoseći integraciji europskih država i jačanju ekonomske suradnje između Danske i Schleswig-Holsteina, stvarajući pritom pozitivan utjecaj na europski prometni pejzaž.

Povezani članci

Najnovije objave

METRANS Grupa preuzela hrvatsku tvrtku Adria rail

Adria Rail, kao hrvatska tvrtka koja se bavi vožnjom intermodalnih vlakova za, iz i kroz Hrvatsku, postala je 100% članica METRANS Grupe nakon što...