11.4 C
Zagreb
Subota, 13. travnja, 2024.

Iveco Grupa započela suradnju za postizanje neto nulte emisije ugljika do 2040.

Partnerstvo s BASF-om pomaže zatvaranju kruga od istrošenih baterija do novih, podržavajući cilj Iveco Grupe da do 2040. postigne neto nultu emisiju ugljika

Iveco Grupa nedavno je sklopila partnerstvo s tvrtkom BASF za recikliranje litij-ionskih baterija iz svojih električnih vozila.

BASF će obavljati prikupljanje, pakiranje, transport i recikliranje baterija u nekoliko europskih zemalja, uključujući Francusku, Njemačku i UK, a ovaj sporazum obuhvaća električne kombije, autobuse i kamione Iveco Grupe.

BASF je nedavno otvorio prvi europski centar za proizvodnju materijala za baterije i recikliranje baterija u Njemačkoj. Tvrtka će voditi cijeli proces recikliranja litij-ionskih baterija, mehanički ih prerađivatu u crnu masu te iz nje ekstrahirati kritične sirovine poput nikla, kobalta i litija. Ove sirovine bit će oporavljene za upotrebu u proizvodnji novih baterija, uspostavljajući puni lanac vrijednosti recikliranja baterija u Europi.

Angela Qu, glavna direktorica opskrbnog lanca u Iveco Grupi, ističe važnost razmišljanja o životnom ciklusu kao strateškog prioriteta održivosti. Partnerstvo s BASF-om pomaže zatvaranju kruga od istrošenih baterija do novih, podržavajući cilj Iveco Grupe da do 2040. postigne neto nultu emisiju ugljika.

Drdaniel Schönfelder, predsjednik BASF-ovog odjela za katalizatore i zadužen za materijale za baterije naglašava da je ovo početni sporazum o recikliranju baterija za električna gospodarska vozila. Partnerstvo s Iveco Grupom označava značajan korak za BASF u proširenju poslovanja recikliranja baterija, posebno u sektoru gospodarskih vozila, što će podržati europsko tržište u ostvarivanju ambicioznih ciljeva kružnog gospodarstva prema EU-ovoj uredbi o baterijama.

Povezani članci

Najnovije objave

MAN predstavio novu generaciju kamiona za održivi teretni prijevoz

Riječ je o kamionu na vodikov pogon, koji predstavlja korak naprijed u dekarbonizaciji cestovnog teretnog prometa U traganju za održivijim rješenjima u prijevozu tereta, tvrtka...